Activiteiten in de regio


Cultuur

Ellerhuizen ligt net ten noorden van de stad Groningen, in de gemeente Bedum, de poort naar het Hoogeland. Ellerhuizen wordt al in 1384 genoemd en langs de 3,5 km kronkelende weg liggen veel oude boerderijen en huizen. Bedum staat bekend om zijn scheve toren, zelfs schever dan de toren van Pisa!

Maar er liggen verspreid over de provincie nog heel veel prachtige middeleeuwse kerkjes. Nergens zijn zoveel expressieve en goed bewaarde kerken te vinden als in de provincie Groningen.

Het Hoogeland van Groningen is een oud cultuurlandschap met karakteristieke Wierden, eeuwenoude kunstmatige heuvels, ooit opgebouwd als veilige woonplek bij overstromingen maar later overbodig geworden door de bouw van de dijkenwierden. Sommige Wierden bevatten een boerderij, andere een heel dorp. Een paar prachtige voorbeelden zijn te vinden in Niehove, Ezinge, Garnwerd, Eenrum, Mensingeweer, Groot Maarslag en Vierhuizen.

Tussen de wierdendorpen in het Westerkwartier stroomt het Reitdiep, ooit de Hunze geheten. Het Reitdiepdal is het oudste cultuurlandschap van Europa. De rivier werd in de loop van de 17e eeuw gedeeltelijk rechtgetrokken. Aan het Reitdiep, in Garnwerd, ligt het bekende Café Hammingh waaraan sinds de bouw van dit café in 1876 weinig is veranderd.Eenum

De wierde van Eenum werd al in 500 voor Christus bewoond. Het romaanse kerkje op de wierde dateert uit de twaalfde eeuw. Het Arp Schnitgerorgel in de kerk is van 1703. Net buiten het dorp ligt een van de hoogste wierden van Groningen, de Eenumerhoogte.

Museum Het Hoogeland Midden op de oude wierde van het dorp Warffum in het Hoogeland ligt het Openluchtmuseum Het Hoogeland.  In het museum is te zien hoe de Groningse bevolking tussen 1775 en 1920 leefde en werkte.

In het wierdedorp Ezinge geeft het Museum Wierdenland een beeld van de ontstaansgeschiedenis en bewoning van het huidige wierdenlanschap.

De provinicie kent nog ruim 80 molens, korenmolens, pelmolens, zaagmolens.

Borgen zijn de fraaie buitenverblijven van de jonkers uit vorige eeuwen. Ze hebben meestal hun oorsprong in een ‘steenhuis’, een simpel verdedigingswerk uit de 14e of 15e eeuw met dikke muren waarin rijke boeren konden vluchten in tijden van gevaar. Te bezoeken zijn: Menkemaborg in Uithuizen, Verhildersum in Leens met bijbehorende boerderij,  Nienoord in Leek met pretpark in de tuinen en rijtuigenmuseum. Borgen met een andere functie zijn Landgoed Ekenstein bij Appingedam (restaurant), de Ennemaborg in Midwolda (galerie van Maya Wildevuur) en de Borg Ewsum bij Middelstum, waar een theeschenkerij is gevestigd.  De Coendersborg ligt aan het oudste voetpad van Nederland in Nuis. In de schuur achter de borg is landbouwmuseum ’t Rieuw gevestigd.

Het dorpje BouHeden en verledenrtange, aan de grens met Duitsland in het Oosten van Groningen, is een reconstructie van de oorspronkelijke vesting (1472) en geeft een compleet beeld van hoe de vestingstad er toen bij moet hebben gelegen. De vestingstad is nog steeds bewoond en biedt een informatiecentrum, horeca en musea, te midden van de herstelde wallen, grachten en oude kanonnen.

Het dorpje Pieterburen is vooral bekend door de zeehondencrèche, maar er is meer te doen. Het dorpje is het centrum voor de wadloper en het startpunt van het Pieterpad. Ook Domies Toen en de historische kerk zijn een kijkje waard.

De beste binnenstad, de leukste studentenstad en de meest fietsvriendelijke stad: Groningen is het allemaal. Groningen biedt dagjesmensen, toeristen en winkelend publiek alles wat je van een stad mag verwachten en is het culturele hart van de provincie. Groningen heeft prachtige architectuur: Martinitoren, Centraal station, het Goudkantoor, maar ook veel eigentijdse gebouwen als het Groninger museum, het Gasuniegebouw en de Openbare bibliotheek.

Groningen is een typische studentenstad en heeft een enorm cultuuraanbod. De horeca kent geen sluitingstijd en is erg veelzijdig. De vele uitgaansgelegenheden maken Groningen tot leuke en gezellige plek om een een avondje te stappen. Het aanbod aan restaurants is ruim, voor iedereen is een smaakvolle eetgelegenheid te vinden.

 

Natuur

In het Nationaal Park Lauwersmeer kan uitgebreid gefietst en gewandeld worden. er zijn door Staatsbosbeheer vele wandel- en fietsroutes uitgezet. Ook is het een heerlijk watersportgebied met zandstranden en jachthavens. De boot naar Schiermonnikoog vertrekt vanaf Lauwersoog.

 

 

 

 

Fietsroutes:

Route Vijftien Wierden, verkrijgbaar museum Wierdenland